17.02.2016 08:55

Dlaczego nie chudniemy - spotkanie cyklu Uniwersytet Wszelkiego Wieku

221
O tym, jak sprawić aby powrót do wymarzonej sylwetki przebiegał w miarę możliwości bezboleśnie mogli dowiedzieć się uczestnicy spotkania z Renatą Chmielecką pt. Dlaczego nie chudniemy- zorganizowanego w ramach Uniwersytetu Wszelkiego Wieku w Urzędzie Gminy Michałowice, 16 lutego br.

Wielu z nas miewa problemy z utrzymaniem właściwego sposobu odżywiania się. Stres, ciągły pośpiech i mnóstwo spraw absorbujących nasz umysł każdego dnia sprawia, że zapominamy o tym co i kiedy powinniśmy spożywać. Po pewnym czasie dostrzegamy, że coś nie tak dzieje się z naszą sylwetką i zdrowiem. Wtedy szukamy dla siebie wyjścia z tej sytuacji. Powrót do szczupłej sylwetki nie jest łatwy jak można by to wywnioskować z reklam „cudownych” specyfików na odchudzanie. Bez naszej systematycznej pracy nie będzie on możliwy.

 

Spotkanie z dietetykiem cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem, przybyło na nie wielu słuchaczy. Prelegentka rozpoczęła swój wykład od garści statystyk na temat chorób związanych z zaburzeniami żywienia, a zwłaszcza z otyłością, która zbiera coraz obfitsze żniwo na świecie. W dalszej części spotkania przyszedł czas na garść szczegółowych informacji na temat najczęściej popełnianych przez nas błędów w odżywianiu się i o tym, jak powinno ono prawidłowo przebiegać.

 

Prowadząca podkreśliła wagę spożywania niewielkich, ale odpowiednio zbilansowanych posiłków o stałych, określonych godzinach. Idealnym rozwiązaniem byłoby jedzenie 5 razy dziennie, w trzygodzinnych odstępach, jednak jak podkreśliła, nie zawsze jest to możliwe. Każdy z nas jest inny i prowadzi odmienny tryb życia. Są także osoby, które wręcz nie potrafią zjeść pierwszego śniadania, które jest bardzo ważnym posiłkiem dla naszego organizmu. Powinno się je spożywać maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Dla takich osób jest bardzo prosta rada: rolę głównego śniadania powinno pełnić drugie, a pierwsze powinno być jedynie krótkim, delikatnym posiłkiem dla pobudzenia naszego układu trawiennego. Prelegentka zwróciła również dużą uwagę na odpowiednią długość snu, który pozwala na regenerację naszego organizmu i redukcję hormonów stresu. Potwierdziła także, że nie ma cudownej diety – utrzymanie stałej masy ciała jest kwestią wielu zmiennych czynników, ale można je wspomóc odpowiednim zbilansowaniem posiłków. Należy jeść ryby co najmniej 2 razy w tygodniu ze względu na wyjątkowo dobroczynne działanie zawartych w nich kwasów tłuszczowych. Ostatni posiłek dnia powinniśmy spożywać maksymalnie 2 godziny przed snem. Lepiej też zrezygnować z kawy, a zastąpić ją wodą lub wodą z sokiem z cytryny, która pomoże naszej wątrobie odpowiedzialnej za rozkładanie toksyn gromadzących się w naszym organizmie.

 

Słuchacze dowiedzieli się także, że 2/3 głównego posiłku w ciągu dnia powinny stanowić warzywa i owoce. Jak pokazała prowadząca, bardzo ważne jest by uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. Bardzo często napis „zero cukru” sugeruje nam, że mamy do czynienia ze zdrowym, bezpiecznym produktem. Niestety tak nie jest, ponieważ w takiej sytuacji prawdziwą zawartość cukru w danym produkcie poznamy mnożąc podaną zawartość węglowodanów przez 4. Na co dzień staramy się unikać tłustych potraw, przekonani o ich złym wpływie na organizm, jednak bagatelizujemy rolę węglowodanów, które są głównym sprawcą naszych problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Z tego też tytułu powinniśmy spożywać pieczywo najpóźniej do południa, gdyż później ciężko będzie nam je „spalić”. Bardzo ciekawe były także porady dotyczące wprowadzania naszego mózgu w błąd. Najlepiej spożywać posiłki na kontrastowych, kolorowych obrusach i talerzach, aby nasz umysł „najadał się” obrazem a nie zbyt obfitym posiłkiem. Dietetyczka przypomniała także, że sygnał o tym, że jesteśmy najedzeni dociera do naszego mózgu około 10 minut od faktycznego napełnienia żołądka – stąd często skarżymy się potem na różne dolegliwości po zbyt obfitym posiłku. Najprostszym sposobem na uniknięcie takich problemów jest…przygotowywanie mniejszych posiłków.

 

Publiczność z wielkim zainteresowaniem słuchała rad p. Chmieleckiej, było też wiele pytań z sali. Uczestnicy podziękowali za zaangażowanie i przyjemną formę spotkania gromkimi brawami. Garść cennych porad o  tym, co i jak jeść, by nie zwariować i utrzymać odpowiednią masę ciała oraz ich zastosowanie na pewno wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie i nasze otoczenie. 

 

Kolejne spotkanie z cyklu UWW, które będzie dotyczyło technik relaksacyjnych, odbędzie się 23 lutego.  Zapraszamy. 

Opublikowany przez: Stanowisko ds. promocji
Podobne tematy: UWW

Zobacz także